Appirio: Als het gaat om de marketing cloud, denk eer ge begint

Het is heel gemakkelijk enthousiast over het te zijn, het potentieel van cloud-gebaseerde marketing automation diensten en platforms. Ik persoonlijk schuldig aan geweest, waarschijnlijk omdat ik ben een notoir wispelturige consument die zo’n beetje een hekel aan winkelen voor alles behalve misschien boeken.

De realiteit is dat de marketing van cloud investeringen vergen net zoveel planning als elke andere enterprise software-oplossing. Maar weinig bedrijven zijn eigenlijk pauzeren met een voltooide dat de oefening voordat springen recht in een engagement, zei Balakrishna Narasimhan ( “Nara”), vice-president van marketing strategie en oplossingen voor Appirio, die een van de meest prominente van deze platforms, de Salesforce vertegenwoordigt. com ecosysteem.

Mensen denken dat dit zijn leuke producten, maar dan vinden we ze alleen met behulp van 10 procent van de functies, “zei Nara.” De realiteit is dat de meeste bedrijven niet genoeg rijpen in hun marketing processen om te weten wat ze willen doen met hen .

Zijn perspectief wordt aangedreven door een ervaring herhaalde meerdere keren door Appirio diensten en strategie teams, die zich bezighouden met een account die een marketing automation platform heeft geïmplementeerd alleen te vinden dat het niet heeft nagedacht over de klantsegmenten te willen richten of hoe de handoff tussen marketing en sales ook daadwerkelijk (eventueel) optreden.

Begrijp me niet verkeerd, Nara en zijn collega, Appirio business architect Ashley Brucker, zijn erg enthousiast over deze platforms. Maar ze geïnteresseerd zijn in een succesvolle opdrachten (degenen die zullen groeien en volwassen overwerk).

Wij denken strategie is een cruciaal element voor succes, “zei Brucker.” Een heleboel keer, doe bedrijven niet eens realiseerden zich dat ze een probleem totdat we beginnen met het stellen van vragen. Wij helpen ontdekken hun problemen, en hen te helpen hun plannen te binden terug in de technische mogelijkheden.

Hier zijn enkele van de vragen die de Appirio marketing strategie en oplossingen team stelt bedrijven rekening houden

Bent u te richten op een B2B of B2C publiek? – Er zijn natuurlijk verschillende inhoud consumptiegedrag, maar de vervaging tussen persoonlijke en professionele leven kan een twist over hoe deze doelgroepen te bereiken bieden.

Mobiliteit; Review: Romoss draagbare laadstation voor bedrijven die willen hun klanten tevreden, hardware; Foscam C1 Lite HD Wireless Camera: Goede hardware, slechte controle, opslag, Dell-EMC naar APAC channel initiatieven samenkomen; Social Enterprise, Exploring zet Salesforce’s in online community

Wat werkt vandaag de dag? – Als uw team doet echt goed met e-mail campagnes, hoe kunnen deze tools helpen bij het slijpen segmentatie zodat aanbiedingen zijn meer persoonlijke? Begin door te bouwen op wat je weet.

Hoe zal de overdracht werken? – Op een gegeven moment, een verkoper nodig heeft om in de wet om een ​​deal te sluiten. Zorg ervoor dat die specifieke parameters rond wanneer dat zou moeten gebeuren definiëren.

Wat voor soort inhoud heb je nodig? – De tijd dat iemand in de buurt zullen zitten en luisteren naar uw hand liggende toonhoogte, enkel omdat, zijn genummerd. Virale video en mobiele toepassingen zijn slechts twee van de nieuwe inhoud vormen dat bedrijven zullen moeten maken, die één grote factor achter was, de verwerving Appirio de laatste week van TopCoder, een gemeenschap van digitale content creators.

Nara somt de redenen voor die overname een Appirio blogpost

Marketeers moeten aanpassen aan een mobiele wereld waarin mensen kiezen welke inhoud zij willen de consument, “schrijft hij.” De wereld van het maken en uitzenden van een boodschap aan mensen die geen keuze hebben, maar om te luisteren zijn voorbij. Nu, de enige berichten die door middel van het geluid zal te snijden zijn degenen die daadwerkelijk relevant, nuttig en interessant zijn voor uw doelgroep.

Heeft de strategie van uw marketing team goed voor die realiteit? Zo niet, de marketing cloud mag niet nog een verstandige investering.

Review: Romoss draagbare laadstation voor bedrijven die willen hun klanten tevreden

Foscam C1 Lite HD Wireless Camera: Goede hardware, slechte controle

Dell-EMC naar APAC channel initiatieven convergeren

Exploring verhuizing van Salesforce in de online community