BassLink onderzeese kabel terug naar de service

BassLink’s onderzeese kabel leveren van energie en groothandel high-speed telecommunicatiediensten naar Tasmanië zal naar verwachting operationeel zijn vanaf 14 juni te zijn, kondigde het bedrijf, met de derde en laatste kabel voegwerk herstellen nadat vorige week afgerond.

Quantum computing kan hebben gescoord in Australisch onderzoek subsidieronde; ANZ Bank shuffle tech executive dek; Telstra onthult Global Media Network voor levering van inhoud; Telstra zoekt 120 vrijwillige ontslagen als gevolg van SDN omscholing; Foxtel bevestigt NBN aanbieden van volgende maand

De kabel werd herbegraven in de zeebodem in het weekend, met BassLink CEO Malcolm Eccles voegde eraan toe dat alle volgende operationele testen succesvol is geweest.

“We zijn zeer tevreden met de laatste fase van de reparatie project geweest, en alle tests is gebleken dat de interconnector is klaar om de werking te hervatten,” zei Eccles.

Telco’s, Samsung en T-Mobile samen te werken aan 5G proeven; telco’s; Telstra onthult Global Media Network for content delivery, telco’s, Telstra zoekt 120 vrijwillige ontslagen als gevolg van SDN omscholing, telco’s, Foxtel bevestigt NBN aanbieden van volgende maand

BassLink wordt nog steeds onderzoek naar de oorzaak van de storing.

“Er is meer dan 100 mensen die werkzaam zijn ongelooflijk hard op zee en op het land om de storing te verhelpen geweest”, Eccles zei vorige week.

De BassLink Interconnector, ‘s werelds op één na langste onderzeese kabel, is vastgelegd sinds December, waardoor veel Tasmaniërs zonder energie en internet diensten.

Cable reparaties werden geraakt met maandenlange vertragingen: In maart, BassLink bleek dat het overtollige water schade in de kabel zou leiden tot reparaties niet wordt afgerond tot medio juni. Voorafgaand aan deze, BassLink had gezegd reparaties zouden worden uitgevoerd door eind mei.

Vervolgens werd in April door BassLink zeggen zou vereisen zes dagen opeenvolgende helder weer voor elk van de drie gewrichten repareren om reparaties aan de onderzeese kabel voltooien.

In mei, vervolgens zei dat het meer dan 20 dagen bij vochtig weer verloren sinds de voltooiing van de eerste gezamenlijke, met de reparatie tijdschema geduwd tot eind juni.

“Als het voegwerk werkzaamheden vinden plaats op het dek van het schip en zijn zeer gevoelig voor weersomstandigheden, zal elke verbinding een raam van relatief kalme zee voorwaarden en helder weer voor zes aaneengesloten dagen nodig om een ​​dergelijke werken veilig kan worden voltooid,” BassLink genoemd.

Slecht weer of ruwe zee staat kan de kabel beschadigen, resulteren in een mislukte voegwerk werken, of onnodig werk, gezondheid en veiligheidsrisico’s opleveren voor de reparatie bemanning. Het voegwerk werken zijn zeer complex, en zullen de drie lengtes van nieuwe kabels (dwz de hoogspanningskabel, de metallic return kabel, en de glasvezelkabel) verbonden met de bestaande kabels en gebundeld, alvorens te worden gelegd op de te zien zeebedding.

De fout in de kabel werd ontdekt 90.5km van de Tasmaanse kust en verwijderd en afgedekt op Paaszondag, drie maanden na going down.

De storing is zo lang dat de Tasmaanse regering betrokken raakte duurde, minister van Informatie Technologie en Innovatie Michael Ferguson maart zei dat de regering “zeer teleurgesteld” dat TPG groep van internet service providers (ISP’s) nog steeds geen bepalingen voor de BassLink uitval gemaakt , “drongen er bij hen om meer capaciteit op de resterende Telstra kabels te kopen” om klanten te voorzien van diensten.

“Ons begrip is dat klanten van TPG, dat iiNet, Internode en Netspace merken omvat, zijn getroffen, terwijl klanten van andere non-Telstra ISP’s zijn bedoeld voor”, zei Ferguson op het moment.

Ik heb gesproken met TPG senior management de zorgen van de Tasmaanse klanten naar voren te brengen. Ik heb de verzekering gekregen dat TPG zich bewust zijn van de problemen en zal blijven om hun gebruik van de ruime Telstra capaciteit uit te breiden.

Zoals ik enige tijd geleden gezegd, Telstra adviseerde was er voldoende capaciteit om te voorzien in alle Tasmaanse retail en wholesale klanten op de twee vezelbundels zij bezit en exploiteert over Bass Strait.

Ferguson voegde eraan toe dat hij ook had “herinnerd” Telstra Wholesale “van het belang van een constructieve ontvangst van verzoeken om meer capaciteit van TPG”.

Telstra zelf had merkte op dat het de plicht is van telecombedrijven om verdere diensten voor hun klanten, ondanks outages, met Telstra aanbod capaciteit om dit mogelijk te maken.

TPG daarna onderhandeld voor extra bandbreedte via glasvezelkabel Telstra’s.

Samsung en T-Mobile samen te werken aan 5G trials

Telstra onthult Global Media Network for content delivery

Telstra zoekt 120 vrijwillige ontslagen als gevolg van SDN omscholing

Foxtel bevestigt NBN aanbod volgende maand