AMD zegt Carrizo komt, maar echte actie kan worden in 2016

Chipmaker AMD heeft de laatste paar jaar proberen om uit Intel’s manier om besteed. AMD gebruikt haar Accelerated Processing Unit (APU) technologie om semi-custom chips ontwikkelen voor de Sony PlayStation 4 en Xbox One. Het gedraaid naar dichte, low-power servers met x86 en ARM cores. En het bedrijf gestart met een nieuwe lijn van processors voor embedded markten zoals speelautomaten, digital signage, medische beeldvorming, industriële, thin clients en communicatie versnelling. Langs de weg, hoewel, AMD begon terrein te verliezen in markten die nog steeds het grootste deel van haar business te genereren, te beginnen met Opteron x86-servers, en meer recentelijk met pc’s en graphics.

Op zoek naar de perfecte vakantie cadeau? Check out expert 2014 vakantie cadeau gids voor deskundig advies, reviews en aanbevelingen voor u en uw gezin.

Nu zijn er tekenen dat AMD kan proberen om zijn mojo in pc’s terug te krijgen. Vorige week, op een “Future of Computing” evenement in Singapore, het bedrijf bijgewerkt zijn mobiele roadmap en op voorwaarde dat de eerste details over de twee chips gepland voor volgend jaar te verzenden. Tijdens het evenement ook AMD gesproken over het werk dat zij doet rond energie-efficiëntie, de; Heterogene System Architecture (HSA) voor GPU computing, en de Mantel-technologie voor een betere gaming graphics.

De eerste, en nog veel meer belangrijke update, is de “Carrizo” APU ontworpen om de huidige A-Series “Kaveri ‘processors te vervangen in de reguliere laptops. De nieuwe APU combineert maximaal vier Graafmachine CPU-kernen met meer geavanceerde graphics.

Graafmachine is gebaseerd op dezelfde fundamentele Bulldozer ontwerp dat drie jaar geleden debuteerde – dit zal de vierde generatie en laatste ene na de Bulldozer, Piledriver en Steamroller in de huidige chip – maar AMD zegt dat het heeft veel werk gedaan om laag- verbeteren power prestaties voor dunnere laptops en convertibles. De ‘next-generation’ graphics zal de DirectX 12 en Mantle API’s te ondersteunen. In tegenstelling tot Kaveri, Carrizo is een single-chip oplossing met de Southbridge (AMD noemt het een FCH of Fusion Controller Hub) op dezelfde dobbelsteen.

De andere verandering in Carrizo is dat het AMD’s eerste processor om volledige HSA 1.0 ondersteuning (Kaveri alleen aangeboden “HSA features”) te leveren. De HSA hardware en software maakt het mogelijk de CPU en GPU toegang tot dezelfde virtuele en fysieke geheugen, waardoor het makkelijker om run programma’s die de GPU gebruiken om betere prestaties en een lager vermogen te leveren en ontwikkelen. In zijn presentatie, AMD sprak over toepassingen van HSA in computer-aided design voor de productie, visuele effecten en video rendering en visualisatie van seismische gegevens in de olie- en gasindustrie.

De uitkomst voor HSA zal afhangen van de vraag of commerciële softwareleveranciers steunen, en het zou helpen als andere chipmakers in de HSA Foundation (Qualcomm, Samsung en Mediatek onder anderen) heeft het ook. Natuurlijk, Intel en Nvidia werken ook aan het versnellen van dit soort werkbelasting en noch ondersteunt de HSA.

De tweede aankondiging was Carrizo-L, een kleine update van de low-power Beema B- en A-serie APU’s voor entry-level laptops (de huidige ultra low-power Mullins Micro-serie APU’s voor tabletten, die niet veel hebben gezien adoptie, blijven op de roadmap tot 2015). Carrizo-L maakt gebruik van maximaal vier Puma + cores, een verbeterde versie van de bestaande CPU ontwerp en dezelfde graphics. De enige grote verandering is dat het nu dezelfde pin-compatible pakket als Carrizo, die het gemakkelijker maken voor klanten van AMD’s tot componenten en systemen die zowel de steun op te bouwen maakt.

Processors; Intel lanceert 7de generatie processors 4K UHD duwen om de massa’s, processors, Visie en neurale netwerken te rijden vraag naar krachtigere chips; Data Centers; Nvidia lanceert virtuele GPU bewaking, analyse, hardware, AMD slaat terug tegen Intel dominantie met Zen

In een video, John Byrne, het hoofd van AMD’s Computing & Graphics zaken, zei dat de Carrizo en Carrizo-L chips werden al getest bij AMD en liggen op schema naar verwachting in de eerste helft van 2015. Hoewel AMD genoemd Carrizo-gebaseerde all-in-ones, het niet actualiseren van de desktop roadmap, of de server of afbeeldingen die – die eind in 2014. ook heeft AMD een update over, Project Skybridge, een familie van 20nm APU en SOCs met ofwel x86 Puma + CPU-kernen of 64-bit Cortex-A57 CPU cores in een gemeenschappelijke chip pakket dat ook was gepland voor 2015.

Uiteindelijk AMD’s focus op de nieuwe “groeigebieden” is niet de boosdoener. Wat heeft gekwetst AMD is een grote inzet op een Bulldozer architectuur – waarin twee CPU integer cores delen een floating-point unit en andere componenten – die gewoon niet werken. “Iedereen weet dat Bulldozer was niet het spel veranderende rol als het drie jaar geleden werd geïntroduceerd,” de toenmalige CEO Rory Read zei op een Deutsche Bank evenement. “We moeten leven met die voor vier jaar [tot 2015] …” (lezen is inmiddels vervangen door Lisa Su.)

Als je dit combineert met het feit dat de gieterijen niet nieuw proces technologie hebben geleverd – AMD’s mainstream APU inclusief Carrizo hebben op ofwel een 32nm of 28nm proces sinds de komst van Llano in 2011 geweest – het maakt het erg moeilijk om gelijke tred te houden met Intel. De volgende grote inzet voor AMD zal niet komen tot 2016 toen het bedrijf zal naar verwachting een geheel nieuwe x86 CPU microarchitectuur, codenaam Zen, en een aangepaste 64-bit ARM K12 kern introduceren – zowel geproduceerd op meer geavanceerde procestechnologie.

John Morris is een voormalig hoofdredacteur op deze website Networks en senior redacteur bij PC Magazine. Hij werkt nu voor een particuliere investeringsmaatschappij, die op elk moment kan beleggen in bedrijven waarvan de producten worden beschreven in dit blog, en er geen openbaarmaking van effectentransacties zal worden gemaakt. Geen beleggingsadvies wordt aangeboden in dit blog. Alle rechten zijn afgewezen.

Intel lanceert 7de generatie processors 4K UHD duwen om de massa’s

Visie en neurale netwerken te rijden vraag naar krachtigere chips

Nvidia lanceert virtuele GPU monitoring, analytics

AMD slaat terug tegen Intel dominantie met Zen

Deze website Holidays 2014