BYOD en remote werken zeer geschikt voor het behoud van personeel: Deloitte, Google

Met flexibele werkplek IT-beleid, zoals brengen your own device (BYOD) en telewerken is een effectieve manier om talentvolle medewerkers te behouden en te werven, volgens een rapport van professionele dienstverlener Deloitte in opdracht van Google.

Mobiliteit; Australische luchtvaartmaatschappijen verbieden Samsung Galaxy Note 7; telecombedrijven, Telstra, Ericsson, Qualcomm bereiken 1Gbps aggregaat snelheden in levende 4G-netwerk te testen; mobiliteit; Luister naar bedrade hoofdtelefoon tijdens het opladen van uw iPhone 7? Het gaat kosten, Smartphones, iPhone 7: Waarom ik ga eindelijk groot met model van dit jaar

In zijn De Connected Workplace rapport Deloitte ondervraagde 526 geschoolde werknemers, dat wil zeggen mensen die werken in een kantoor werken of gebruik het regelmatig in hun baan. Rond 83 procent van de respondenten die toegang hebben tot flexibele IT-beleid zeiden dat ze tevreden waren met hun werk, in vergelijking met 62 procent van hun collega’s die niet krijgen om te genieten van flexibele IT-omstandigheden.

Werknemers worden in toenemende mate ten gunste van perks op loon. In een studie van wereldwijde wervingsbureau, Ambition, bleek dat de meeste IT-werkgevers niet flexibele werkregelingen mogelijk te maken. Maar 56 procent van de werknemers gepolst door Ambition zeiden ze; voorstander flexibele arbeidsomstandigheden over een promotie.

Deloitte gelooft dat het tekort aan vaardigheden in Australië is een zeer reëel ding, en werkgevers moeten nieuwe tactieken te nemen om vast te houden en werknemers aan te trekken.

Voor elke 100 mensen die met pensioen gaan in de komende vijf jaar, zijn er minder dan 125 mensen het verlaten van het onderwijs, “Deloitte Access Economics partner, Ric Simes, gezegd.” Dit is het laagste verhouding in de geschiedenis van Australië, en het is stalling innovatie.

Met flexibele IT-beleid, zoals BYOD, werken op afstand, en de invoering van samenwerking technologie om medewerkers in staat te stellen effectief te werken zijn een aantal manieren om te concurreren in de “war for talent”, aldus Deloitte.

Ironisch genoeg, terwijl Google dit rapport worden gefinancierd, het bedrijf zelf, fronst zijn wenkbrauwen op afstand werken, de voorkeur aan medewerkers in kantoren te houden om te delen en te cultiveren ideeën.

Wij geloven dat de mens, face-to-face interactie is echt belangrijk, “zei Google Australië industrie directeur Claire Hatton.” Maar we besteden een zeer groot deel van onze tijd om dingen te doen alsof je op Google Hangout over de hele wereld samenwerken rond documenten.

Wij geloven flexibele technologie maakt samenwerking, alsook menselijke interactie.

Een ander ding over flexibele technologie is dat het personeel van de vrijheid om te werken op een manier die het beste bij hen past, zei ze.

Het hebben van een open benadering van de werkplek IT schrikt niet alleen huidige werknemers van elders stroomden; het heeft ook de potentie om bedrijven veel geld besparen, omdat het de kosten van het personeelsverloop kunnen verminderen, Deloitte geclaimd.

Australische luchtvaartmaatschappijen verbieden Samsung Galaxy Note 7

Telstra, Ericsson, Qualcomm bereiken 1Gbps aggregaat snelheden in levende 4G-netwerk-test

Luister naar bedrade hoofdtelefoon tijdens het opladen van uw iPhone 7? Het gaat kosten

iPhone 7: Waarom ik ga eindelijk groot met model van dit jaar