10 eenvoudige regels voor het vinden en behouden van goede technologie, talent

Laten we eerlijk zijn, als het gaat om het inhuren van technologie, talent, je bent niet alleen concurreren met het bedrijf in de straat of met uw dichtstbijzijnde industrie concurrent. Je concurreert met iedereen, overal.

Erger nog, zijn IT-winkels concurreren met de wil van Google, Apple en Amazon, die opscheppen talent rechts en links om hun kolos activiteiten neuriën en innoveren te houden.

Misschien nog grotere uitdaging, zijn IT-winkels ook de concurrentie met een startup cultuur, die waarschijnlijk meer risico voor sommigen, maar toch biedt opwinding en de mogelijkheden te doen bouwen spannende nieuwe dingen.

Harvard Business Review Analytics Research zojuist richtlijnen over hoe om te concurreren in deze ruimte, op basis van interviews met CIO’s van de overheid, non-profit, productie, en onderwijs. “Elk van deze CIO’s hebben gehad om creatief te zijn om nieuwe benaderingen van de meest voorkomende talent strijd vinden,” aldus het rapport merkt.

Enkele belangrijke afhaalrestaurants

Moedig medewerkers het gevoel dat ze deel uitmaken van iets dat groter is dan zijzelf: “Een gemeenschappelijk thema die zijn voortgekomen uit deze CIO interviews is dat de cultuur is de sleutel”, aldus Jim Whitehurst, CEO van Red Hat, die het HBR rapport gesponsord. “Het vinden van oplossingen voor deze problemen talent begint met een cultuur die mensen in staat stelt door ze te verbinden om grotere missie van een organisatie.

Maak het interessant: Uw beste ontwikkelaar kan krijgen verleid door een stel vrienden de lancering van een startup. Geef hem of haar de kans om een ​​verschil op uw werkplek te maken. Open de poorten en de inspanningen om te verkennen en te bouwen met cloud, microservices en containers. Streef naar de ontwikkeling van een digitaal savvy, analytocs-gedreven onderneming te ondersteunen.

Gebruik sociale media om netwerken te cultiveren: Facebook, Twitter en LinkedIn bieden manieren om snel te identificeren en te verbinden met talent.

Vergeet niet goed ouderwets in-persoon netwerken. Face-to-face-verbindingen te smeden nog steeds de meest krachtige verbindingen van allemaal.

Word betrokken bij open source communities. Dit zijn bronnen van zeer betrokken en zeer vakkundig technologen.

Moedig en tik in diversiteit. Dit omvat niet alleen mensen uit verschillende gemeenschappen en achtergronden, maar uiteenlopende professionele perspectieven ook.

Kijk naar voorwaardelijke of niet-traditionele arbeid: Dit omvat niet alleen contractueel personeel, maar ook crowdsourcing en hackathons innovatie roeren en dingen gedaan te krijgen.

Investeren in coaching, mentoring, training: kan Technologie verandert van jaar tot jaar, en oplossingen van vandaag morgen legacy systemen. Voor IT-professionals, de uitdaging is om te kunnen hun normale dag-tot-dag werk te doen, terwijl het proberen om ook gelijke tred houden met het leren van nieuwe technologieën, kunnen werkgevers helpen door betaalde tijd toewijzing voor onsite leren, evenals de financiering opleidingen.

Huren minder voor vaardigheden en meer voor emotionele volwassenheid en het vermogen om te leren en te veranderen: Nogmaals, met de technologie verandert zo snel, wat belangrijker is de bereidheid zich aan te passen en bij te dragen dan dat het een vaardigheden goeroe.

Breek de hiërarchie. Voer de organisatie met samenwerkende teams, niet een top-down command-and-control structuur.

Samenwerking; Wat is het organiserend principe van de hedendaagse digitale werkplek;? Cloud prioriteiten; 7 essentie van een goede verbinding hybride clouds, printers; Ricoh verhoogt de investering in Brazilië, Windows 10, Microsoft repareert PowerShell probleem wordt veroorzaakt door Windows 10 Anniversary-update

Wat is het organiserend principe van de hedendaagse digitale werkplek?

7 Essentials van een goede verbinding hybride clouds

Ricoh verhoogt investeringen in Brazilië

Microsoft repareert PowerShell probleem wordt veroorzaakt door Windows 10 Anniversary-update